Εσείς γνωρίζετε για τον νόμο των ΙΕΠΥΑ?
Ίσως δεν γνωρίζετε ότι από το 1997 (ν.2518/1997) υπάρχει νόμος που ρυθμίζει τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων που κάνουν εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας, όπως συστήματα συναγερμού και κάμερες παρακολούθησης.
Έτσι λοιπόν επειδή σχεδόν κανένας δεν τον γνώριζε, ποτέ δεν εφαρμόστηκε μέχρι το 2014 που ιδρύθηκε ο ΣΚΕΑ (Σύνδεσμος Κρητικών Επιχειρήσεων Ασφαλείας) με σκοπό την ανάδειξη και επίλυση των προβλημάτων του κλάδου και έφερε στο προσκήνιο τον νόμο με τις τροποποιήσεις που έχουν γίνει μέχρι και σήμερα (ν.3707/2008 , ν.4456/2017).
Η εταιρία μας είναι ενεργό μέλος, στηρίζει τις δράσεις και το έργο του ΣΚΕΑ καθώς ο Ζαμπετάκης Σοφοκλής είναι γενικός γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου.
Τι απαιτήσεις έχει ο νόμος?
Επιγραμματικά σας αναφέρουμε τις απαιτήσεις του νόμου που διέπουν τις Ιδιωτικές Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας εν συντομία ΙΕΠΥΑ, με σκοπό την ενημέρωση σας:
- Κάθε επιχείρηση πρέπει να διαθέτει άδεια ΙΕΠΥΑ που εκδίδεται από την Ελληνική Αστυνομία.
- Το διοικητικό προσωπικό που απασχολεί η επιχείρηση, ο χειριστής του κέντρου λήψεως σημάτων πρέπει να διαθέτει άδεια ΙΕΠΥΑ τύπου Α ή Β που εκδίδονται από την Ελληνική Αστυνομία..
- Το τεχνικό προσωπικό που απασχολεί η επιχείρηση πρέπει να διαθέτει άδεια τύπου Β.
- Η επιχείρηση πρέπει κάθε μήνα να αποστέλλει στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής της, λίστα με το προσωπικό που απασχολεί μαζί με τον αριθμό αδείας του.
- Όλα τα λειτουργικά έντυπα καθώς και οι πινακίδες σήμανσης της επιχείρησης πρέπει να αναγράφουν τον αριθμό αδείας ΙΕΠΥΑ.
- Το προσωπικό εν ώρα άσκησης των καθηκόντων του πρέπει να φέρει σε εμφανές σημείο ταυτότητα της επιχείρησης που εργάζεται με τα στοιχεία και τον αριθμό αδείας ΙΕΠΥΑ του.
Τι χρειάζεται για έκδοση άδειας ΙΕΠΥΑ επιχείρησης, ή Α ή Β?
Για την έκδοση των αδειών χρειάζεται η κατάθεση κάποιων δικαιολογητικών και εγγράφων στο εκάστοτε αστυνομικό τμήμα. Ας αναφερθούμε σε κάποια από αυτά:
- Πτυχίο ηλεκτρονικού εάν πρόκειται για άδεια εγκαταστάτη (ΙΕΠΥΑ Β)
- Πτυχίο Security από το ΚΕΜΕΑ αν πρόκειται για διοικητικό προσωπικό ή χειριστή κέντρου λήψεως σημάτων (ΙΕΠΥΑ Α).
- Ιατρική γνωμάτευση από ψυχίατρο
- Τοξικολογικές εξετάσεις
- Λευκό ποινικό μητρώο
Τι ποινές προβλέπονται από τον νόμο?
Το νομικό πλαίσιο είναι αρκετά αυστηρό, καθώς για τις παραβάσεις του προβλέπεται αυτόφορη διαδικασία, ποινή φυλάκισης έως 2 έτη ή / και πρόστιμο 30.000€.
Συνεπώς το όφελος από την επιλογή μιας νόμιμης επιχείρησης για να σας παρέχει τις υπηρεσίες της, μόνο όφελος μπορεί να σας προσφέρει καθώς:
- Η επιχείρηση και το προσωπικό ελέγχονται τακτικά από την Αστυνομία.
- Γνωρίζετε ποιος μπαίνει στον χώρο σας.
- Γνωρίζετε ποιος έχει στην κατοχή του ίσως τα πιο ευαίσθητα δεδομένα που αφορούν την οικογένεια και την περιουσία σας.
- Απολαμβάνετε νόμιμες και αξιόπιστες υπηρεσίες.
Ελπίζουμε αυτό το άρθρο να σας φάνηκε χρήσιμο και ενδιαφέρον!
Έχετε απορίες? Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ ή στο τηλέφωνο 2810373072