Πώς λειτουργεί ένας ενσύρματος συναγερμός?
Αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις βασικές αρχές λειτουργίας ενός αξιόπιστου ενσύρματου συστήματος συναγερμού.
Βέβαια η αξιοπιστία ενός συναγερμού δεν αρκείται μόνο στην ποιότητα των υλικών. Είναι εξίσου σημαντικό η εγκατάσταση του συναγερμού να έχει γίνει από εξειδικευμένο και αδειοδοτημένο τεχνικό συστημάτων ασφαλείας έτσι ώστε να είστε σίγουροι ότι η μελέτη και η τοποθέτηση του συναγερμού έχει γίνει σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.
Από τι αποτελείται ένα ενσύρματο σύστημα συναγερμού?
- Κεντρική μονάδα συναγερμού
Η κεντρική μονάδα είναι ο εγκέφαλος του συστήματος συναγερμού. Τοποθετείται στο σημείο που καταλήγει το δίκτυο της καλωδίωσης του συναγερμού. Στην ουσία είναι η κεντρική πλακέτα που πάνω στην οποία συνδέονται τα περιφερειακά του συστήματος. Η πλακέτα του συναγερμού εσωκλείεται σε ένα συνήθως πλαστικό ή μεταλλικό κουτί, το οποίο εμπεριέχει μπαταρία για αυτονομία του συναγερμού σε περίπτωση διακοπής ρεύματος. Επίσης ο τεχνικός του συναγερμού πρέπει να τοποθετήσει διακόπτη tamper στο κουτί, έτσι ώστε να ενεργοποιηθεί ο συναγερμός σε περίπτωση παραβίασης του.
- Πληκτρολόγιο συναγερμού
Το πληκτρολόγιο είναι η συσκευή μέσω της οποίας μπορούμε να χειριστούμε το σύστημα συναγερμού. Μέσω του πληκτρολογίου μπορούμε να ενεργοποιήσουμε / απενεργοποιήσουμε το σύστημα, να δούμε ποιες ζώνες είναι ανοιχτές ή κλειστές, να διαβάσουμε τα συμβάντα κ.α. Συνήθως τοποθετείται δίπλα από την κεντρική είσοδο, έτσι ώστε το σύστημα συναγερμού να έχει όσο λιγότερο χρόνο εισόδου γίνεται.
- Ανιχνευτές
Οι ανιχνευτές είναι οι αισθητήρες που δίνουν εντολή στην κεντρική μονάδα για το τι συμβαίνει στον χώρο. Τέτοιοι αισθητήρες μπορεί να είναι εσωτερικοί ανιχνευτές κίνησης (radar), εξωτερικοί ανιχνευτές κίνησης, μαγνητικές επαφές για τα πορτοπαράθυρα, πυρανιχνευτές, ανιχνευτές υγρασίας κ.α. Ένας έμπειρος τεχνικός συστημάτων ασφαλείας γνωρίζει όχι μόνο ποια υλικά πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τις ανάγκες του χώρου σας, αλλά και τι τεχνικά χαρακτηριστικά πρέπει να έχουν.
- Σειρήνες
Οι σειρήνες που συνδέονται σε ένα σύστημα συναγερμού, χωρίζονται σε 2 κατηγορίες. Τις εσωτερικές και τις εξωτερικές. Οι εσωτερικές σειρήνες τοποθετούνται εσωτερικά στον προστατευόμενο χώρο και ο σκοπός τους είναι να δημιουργήσουν πανικό στον εισβολέα έτσι ώστε να αποχωρήσει. Οι εξωτερικές σειρήνες οι οποίες διαθέτουν ενσωματωμένη μπαταρία για αυτονομία και διακόπτη tamper έναντι δολιοφθοράς, τοποθετούνται εξωτερικά του χώρου σε περίοπτη θέση. Θεωρούνται ως μέσα αποτροπής καθώς τα φωτεινά led που διαθέτουν προειδοποιούν για την ύπαρξη συστήματος ασφαλείας στο χώρο. Επίσης ο ισχυρός και διαπεραστικός τους ήχος θα ειδοποιήσει τους περίοικους.
- Μονάδες επικοινωνίας
Κάθε σύστημα συναγερμού πρέπει να είναι σε θέση να μπορεί να στείλει σήματα στο κέντρο λήψεως σημάτων και εσάς για οποιοδήποτε συμβάν. Πώς όμως μπορεί να γίνει αυτό? Ο κλασσικός αλλά πλέον ξεπερασμένος τρόπους είναι μέσω της σταθερής τηλεφωνικής γραμμής του χώρου. Πλέον τα σύγχρονα συστήματα συναγερμού επικοινωνούν με το κέντρο λήψεως μέσω LAN (internet από το router σας) ή μέσω GPRS (κάρτα globalism). Το πλεονέκτηματα αυτών των τρόπων μετάδοσης είναι πολλά. Κάποια από αυτά είναι ότι η επικοινωνία του συστήματος ελέγχεται κάθε 2 λεπτά, ότι η μετάδοση του σήματος γίνεται σε κλάσματα του δευτερολέπτου, και ότι μπορείτε να έχετε εφαρμογή σε smartphone για απομακρυσμένη διαχείριση του συναγερμού από όπου και αν βρίσκεστε. Καθώς όμως οι πληροφορίες που πρέπει να μοιραστούμε μαζί σας για αυτό το θέμα είναι πάρα πολλές, θα πούμε περισσότερα σε νέο άρθρο.
Ελπίζουμε οι αυτές οι πληροφορίες να σας φάνηκαν χρήσιμες!
Έχετε απορίες? Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ ή στο τηλέφωνο 2810373072
Και μην ξεχνάτε πως η εγκατάσταση του συναγερμού από νόμιμη εταιρία security που διαθέτει αδειοδοτημένους τεχνικούς συστημάτων ασφαλείας, είναι το βασικότερο!